Patrik Stigsson – Grybbingdalen

GrybbingdalenFruktgrybbingarna Davvad och Polp bor i en idyllisk dal, där deras största problem är att inte ha det högsta tornet, med de färskaste av frukter i all dess mångfald. Davvad är ordningsam medan Polp har svårare att klara av vardagen på egen hand – därför täcker Davvad sin käre väns dagliga behov genom att förse honom med frukter, och i gengäld får han fantastiskt flöjtspel. En dag drabbas Davvad av sin sämsta personliga egenskap: nyfikenheten! Den här gången får den honom att äta ett rött blåbär, vilket resulterar i det häpnadsväckande äventyr, där Davvad och Polp gör allt för att rädda Pinsessan Ja! från ensligheten i slottet Ulinor.

Grybbingdalen drar paralleller till både sagan om Törnrosa och Tolkiens hobbitar. De till synes obekymrade små varelserna, vars existens kretsar kring livsnjutning, för tankarna till Bilbo Baggers underbara lilla liv – samtidigt är Prinsessan Ja! fast i ett slott under en evig förbannelse, inte helt olikt berättelsen om den unga flickan, dömd att sticka sig på en slända och dö. Språket är varierande med många skojfriska uttryck och däri finner jag en unik berättarröst som varvar humor med spänning och allvar. Ofta kommer jag på mig själv med att småskratta, inte minst när Davvad möter det förbannade lilla trollet Salve, som blir ett riktigt monster om nätterna. Det finns även en tydlig ödmjukhet och kollektivistisk anda i berättelsen, där Polp, som inte riktigt når upp till förväntningarna i Grybbingdalen, får hjälp av sin vän och slutligen hittar en egen väg i livet.

Patrik Stigsson, som år 2012 debuterade med fantasyboken Cirkoli, skriver fram sin berättelse på ett sagolikt vis och är att rekommendera för såväl yngre som äldre läsare. Det enda jag saknade i boken är fler illustrationer, men det kanske dyker upp i del två om Grybbingdalen, som troligtvis publiceras inom en snar framtid. Det ser jag fram emot!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s